U bevindt zich hier:WieKiest»Kies Financieel»Kies Geld en Werk»Hoogte bijstandsuitkering 2015


Hoogte bijstandsuitkering 2015

  Hoogte bijstandsuitkering 2015

  De hoogte van de bijstandsuitkering 2015 wordt elk jaar opnieuw bepaald door de overheid. Er wordt gekeken naar koopkracht om de uiteindelijke hoogte te kunnen bepalen. Mensen die in de bijstand zitten moeten zo snel mogelijk zorgen dat ze een vaste baan vinden. De bijstandsuitkering is een tijdelijke oplossing. De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van onder andere leeftijd, gehuwd of ongehuwd en wel of geen kinderen. Mensen die ouder zijn dan 21 jaar oud krijgen een groter geldbedrag van de overheid. Iedereen in Nederland krijgt hetzelfde bedrag aan uitkering. Lees snel meer over de bijstand.

  Wat is de bijstandsuitkering 2015?

  De bijstandsuitkering wordt gegeven aan mensen die geen werk meer hebben en geen salaris meer ontvangen om rond te kunnen komen. In de meeste gevallen krijgt iemand eerst een WW- uiterking. Deze uitkering kan iemand krijgen als er langer dan 26 weken gewerkt is. Er kan dan worden berekend hoeveel maanden iemand een WW- uitkering kan krijgen. Een bijstandsuitkering komt om de hoek kijken als iemand geen WW- uitkering kan ontvangen. Deze bijstandsuitkering kan men krijgen op grond van de wet maatschappelijke ondersteuning. 

  Aanvragen bijstandsuitkering

  Het aanvragen van een bijstandsuitkering moet gebeuren bij het digitale loket van de gemeente. Elke gemeente moet een bijstandsuitkering aan kunnen bieden aan de inwoners van die gemeente. Een persoon die geen salaris/geld meer ontvangt uit werkzaamheden doet er daarom verstandig aan om een uitkering aan te vragen.

  Krijg je altijd geld van de gemeente?

  Het is belangrijk om te beseffen dat burgers niet altijd een uitkering kunnen krijgen. Er zijn rechten en plichten waar een aanvrager aan moet voldoen om een bijstandsuitkering te kunnen ontvangen. Deze rechten en plichten staan altijd duidelijk vermeld in een overzicht van de gemeente. Deze overzicht wordt in de meeste gevallen naar de aanvrager gemaild. De volgende rechten en plichten zijn er onder andere te noemen:

  • De aanvrager moet beschikbaar zijn voor werk
  • De aanvrager moet actief op zoek gaan naar werk
  • De aanvrager heeft relatief weinig spaargeld (minder dan €5.850 bij geen kinderen)

  Alleen burgers met een Nederlandse nationaliteit kunnen een bijstandsuitkering aanvragen. De bedragen die in dit artikel genoemd worden zijn de meest genoemde indicatieve bedragen. Wat de daadwerkelijke bedragen zullen zijn wordt door de overheid bekend gemaakt. Houd de website van de Rijksoverheid daarom altijd goed in de gaten.

  De hoogte van de bijstandsuitkering 2015?

  Hoeveel geld iemand kan krijgen hangt van een aantal zaken af. Allereerst is het van belang hoeveel iemand verdient aan neveninkomsten. Denk bijvoorbeeld aan inkomsten uit verkopen of hobby-matige inkomsten. Deze inkomsten worden van de bijstandsuitkering afgetrokken. Het is ook van belang of iemand kinderen heeft (de samenstelling van het huishouden). Ook leeftijd is van belang. De volgende bedragen gelden voor mensen zonder kinderen.

  • Leeftijd is 18, 19, 20 jaar oud en ongehuwd: €236
  • Leeftijd is 18, 19, 20 jaar oud, gehuwd en beide personen vallen in de leeftijdscategorie: €472
  • Leeftijd is 18, 19, 20 jaar oud, gehuwd en één van de personen valt in de leeftijdscategorie: €919

  Wanneer er wel sprake is van één of meer kinderen worden de volgende bedragen gehanteerd. Het maakt niet uit of je meer dan één kind hebt. De bedragen blijven hetzelfde. 

  • Leeftijd is 18, 19, 20 jaar oud en ongewud met één of meer kinderen: €236
  • Leeftijd is 18, 19, 20 jaar oud, gehuwd, beide vallen in de leeftijdscategorie en één of meer kinderen: €745
  • Leeftijd is 18, 19, 20 jaar oud, gehuwd, één van de partners valt in de leeftijdscategorie en meer dan één kinderen: €1.192

  Er valt te concluderen dat mensen met kinderen een hoger bedrag aan bijstandsuitkering krijgen dan mensen zonder kinderen. Tevens is het zo dat gehuwde (getrouwde) mensen ook meer geld krijgen van de overheid. 

  Ik ben ouder dan 21 jaar oud: hoeveel geld krijg ik?

  De bedragen die onder het vorige kopje waren genoemd gelden alleen voor mensen van onder de 21 jaar oud. Het grootste deel van de mensen die een bijstandsuitkering nodig hebben zijn ouder dan 21 jaar oud. Wat zijn de bedragen dan? Lees in het onderstaand overzicht de bedragen die mensen kunnen ontvangen aan bijstand als ze ouder zijn dan 21 jaar oud. 

  • Ik ben ouder dan 21 jaar en alleenstaand: €683
  • Ik ben ouder dan 21 jaar en alleenstaande ouder: €683
  • Ik ben ouder dan 21 jaar en gehuwd: €1.366

  Mensen die ouder zijn dan 21 jaar oud krijgen doorgaans meer bijstand dan mensen die jonger zijn. Houd er rekening mee dat een bijstandsuitkering van tijdelijke duur is. Het is altijd de bedoeling dat burgers zelf actief op zoek gaan naar werk. Ook mensen die bijvoorbeeld geen Nederlands spreken moeten zelf op zoek gaan naar werk. Elk soort werk dat mogelijk is voor de persoon moet geaccepteerd worden. Het doel van de bijstand is het goed kunnen overbruggen van de tijd dat iemand werkloos is. Het moet niet gezien worden als een makkelijke en permanente oplossing!

  Ik krijg niet genoeg en kan niet rondkomen: wat nu?

  Het kan gebeuren dat je te weinig geld ontvangt van de overheid om rond te kunnen komen. Misschien kan je geen boodschappen meer betalen of misschien kun je geen kleding meer kopen omdat je te weinig geld ontvangt. De bedragen die hier genoemd worden zijn uiteraard ter indiciatie. Het is wel zo dat de bedragen voor iedereen gelden. Dit betekent dat iedereen in Nederland met een Nederlandse nationaliteit hetzelfde krijgt uitgekeerd. Wie de vaste lasten niet kan betalen moet snijden in de kosten. Zorg voor minder lasten en zorg dat je zuiniger gaat leven. Het allerbelangrijkste is: zorg dat je een fulltime job vindt!

  Heb je vragen over de bijstandsuitkering? Stel ze in het reactieformulier onder dit artikel.

  Laatst aangepast op maandag, 08 december 2014 10:20

  Gerelateerde artikelen

  Laat een reactie achter op dit artikel

  Weet jij meer over dit onderwerp? Plaats dan hier je toevoeging!