U bevindt zich hier:WieKiest»Kies Gezondheid»Kies Medicijnen»PrEP: bijwerkingen van anti-HIV medicijn


PrEP: bijwerkingen van anti-HIV medicijn

  PrEP: bijwerkingen van anti-HIV medicijn

  Het medicijn PrEP staat voor pre-exposure prophylaxis en is een medicijn dat veel in Amerika wordt gebruikt ter bescherming tegen het hiv-virus dat aids kan veroorzaken. Dagelijkse inname kan zorgen dat iemand voor bijna 100% beschermd is tegen het aidsvirus. Ook als iemand geen gebruik maakt van een condoom blijft de bescherming. Het medicijn wordt steeds populairder omdat seks met condoom niet meer nodig is. Echter zijn er ook tegengeluiden die bang zijn dat de besmetting zal groeien. Ook vrouwen en heteroseksuele mannen gebruiken PrEP. Wat zijn de bijwerkingen en risico's van het medicijn? Wanneer zal het medicijn in Nederland beschikbaar zijn?

  Het medicijn PrEP

  Bescherming tegen het aidsvirus wordt vooral verkregen door gebruik te maken van een condoom tijdens de seks. Een condoom biedt bescherming tegen het aidsvirus en tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's). Het medicijn PrEP biedt alleen bescherming tegen het aidsvirus en kan gebruikt worden door mannen die het aidsvirus niet hebben (hiv negatief). Ook vrouwen die bijvoorbeeld een partner hebben die hiv positief zijn kunnen het medicijn slikken. De vrouwen zijn dan beschermd tegen het virus. 

  PrEP niet geregistreerd in Europa

  Het medicijn is in Nederland en Europa niet geregistreerd als zijnde een medicijn dat verkocht mag worden. Het medicijn is daarom ook niet in Nederland verkrijgbaar. Ook in andere Europese landen is het medicijn nog niet verkrijbaar. In Amerika is het medicijn wel verkrijbaar en wordt ook veel gebruikt. 

  1000 euro per maand

  Het medicijn is niet goedkoop. In Amerika levert Truvada het medicijn en kost ongeveer duizend euro per maand. Het medicijn moet elke dag geslikt worden voor optimale effectiviteit. Wie het medicijn niet elke dag slikt zal ook niet goed beschermd zijn. Het medicijn beschermd het lichaam niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Wie het medicijn slikt zal dus wel vatbaar zijn voor bijvoorbeeld chlamydia en gonoroe. 

  Ziektekostenverzekeraar vergoed PrEP

  In Amerika wordt het medicijn vaak vergoed. Het medicijn is bijzonder kostbaar en is daarom voor veel mensen onbereikbaar. Een ziektekostenverzekeraar kan uitkomst bieden. In Nederland en in Europa is het medicijn nog niet verkrijbaar. De verwachting is dat het medicijn over een aantal jaar wel verkrijgbaar zal zijn. Ook in Nederland kunnen mensen zich beschermen tegen het aidsvirus als ze PrEP slikken. 

  De bijwerkingen van PrEP

  Er zijn bijna geen bijwerkingen van PrEP. Wel wordt er vaak duizeligheid genoemd in de eerste twee weken van het slikken van het medicijn. Ook kan misselijkheid optreden. De bijwerkingen bestaan vooral uit: 

  • Duizeligheid in de eerste twee weken
  • Misselijkheid

  Er zijn tot dusver geen noemenswaardige bijwerkingen aangetoond. Het medicijn wordt door Truvada genoemd als effectief en kent een effectiviteit van meer dan 96%. Het is echter zo dat niemand die het medicijn slikt besmet is geraakt met het aidsvirus, aldus Truvada. 

  PrEP als medicijn voor besmette mensen

  Mensen die besmet zijn geraakt met het aidsvirus kunnen uiteraard wel medicatie krijgen. Ook in Nederland is het belangrijk dat mensen de beste medicijnen krijgen. Truvada wordt in Nederland al lange tijd gebruikt door besmette mensen. De werkzame stoffen in Truvada zijn:

  • Tenofovir
  • Emtricitabine

  Naar verwachting zal het medicijn PrEP binnen korte tijd vrij beschikbaar zijn. Risicogroepen kunnen het medicijn wellicht vergoed krijgen door de ziektekostenverzekeraar of door de overheid. Bij risicogroepen moet gedacht worden aan homoseksuele mannen die seks hebben met andere mannen. Ook biseksuele en transgenders hebben meer kans om besmet te raken met het aidsvirus. 

  Laatst aangepast op dinsdag, 30 december 2014 01:00

  Gerelateerde artikelen

  Laat een reactie achter op dit artikel

  Weet jij meer over dit onderwerp? Plaats dan hier je toevoeging!